Historie Jazzclub seizoen 2008/2009

De eerste clubavond werd op vrijdag, 31 oktober 2008 gehouden in het Cool Café. Het optreden van Pim Toscani’s “Dixieland All Stars” viel in de smaak bij de 140/150 bezoekers. Het Cool Café was overvol.
Op 21 november 2008 was het Cool Café bezet zodat de clubavond met “Pigalle 44” in de Bovenzaal plaatsvond. Het werd een “gypsy”-avond die er wezen mocht. Maar toen bleek, dat met een opkomst van 150/160 bezoekers ook de bovenzaal maar net groot genoeg zou zijn. Alle reden om een eerder besloten ledenstop (200 leden) te handhaven!
Nadat de Hoornse “Hot Jazz Ambassadors” in 2000 in de Zandhorst voor de jazzclub hadden opgetreden was het orkest ook voor de clubavond van 30 januari 2009 uitgenodigd. De ca. 120 bezoekers genoten van hun “zwarte” jazz en ook van het betere zicht op de musici. De bühne was, voor het eerst tijdens een clubavond in het Cool Café, in het midden geplaatst zodat van beide kanten bezoekers goed zicht op de musici hadden.
De muziek werd tijdens de clubavond van 27 februari 2009 verzorgd door de “Willy Ashman Original Jazzband”. De ca. 135 bezoekers genoten in de Bovenzaal van Cool van hun swingende dixieland.
De klapper van het seizoen 2008/2009 was toch wel het optreden van “Bernard Berkhout’s Swingmates” tijdens de clubavond van 27 maart 2009. Swing van hoog niveau vonden ook de ca. 150 aanwezige leden.
De laatste clubavond van het seizoen op 1 mei 2009 was een bijzondere. Voor de ca. 130 bezoekers traden maar liefst drie regionale orkesten op, n.l. “De New Eastside Combo”, de “Whaletown Jazzband” en “Barksdale Jazz Moment”.

De "Hot Jazz Ambassadors" op 30 januari 2009 in actie in het Cool Café. De bezetting was aanzienlijk kleiner dan tijdens het optreden in 2000.
De “Hot Jazz Ambassadors” op 30 januari 2009 in actie in het Cool Café. De bezetting was aanzienlijk kleiner dan tijdens het optreden in 2000.
De klapper van het seizoen 2008/2009: het optreden van "Bernard Berkhout's Swingmates" tijdens de clubavond van 27 maart 2009
De klapper van het seizoen 2008/2009: het optreden van “Bernard Berkhout’s Swingmates” tijdens de clubavond van 27 maart 2009

Op zondagmiddag, 17 oktober 2008 vond voor het eerst een reguliere activiteit van de jazzclub in het Cool Café plaats (het nieuwe Cool Theater was in de plaats gekomen van de “tijdelijke” Schakel). De jazzmiddag werd muzikaal verzorgd door de Chicago Jazzband. En gelijk een vol Café!

De Chicago Jazzband tijdens de jazzmiddag van 17 oktober 2008. Zij doen op de foto de "act" met vier banjo's.
De Chicago Jazzband tijdens de jazzmiddag van 17 oktober 2008. Zij doen op de foto de “act” met vier banjo’s.

De eerste jammiddag in het Cool Café van 2 november 2008 leverde gelijk een vol Café op. Ben van Venrooij was om gezondheidsredenen niet aanwezig. Het nieuwe bestuurslid Joop Witteman nam, geassisteerd door de in 2009 overleden Wim Oosterling, zijn taken keurig waar. De ca. 80 bezoekers hebben zich uitstekend vermaakt.

De jammiddag van 2 november 2008 leverde een vol Cool Café op.
De jammiddag van 2 november 2008 leverde een vol Cool Café op.

De eerste jazzmiddag in het Cool Café werd op zondag, 16 november 2008 verzorgd door de Chicago Jazzband. Het werd met ca. 100 bezoekers een zeer geslaagde middag.

Just Friends was tijdens de jazzmiddag van 30 november 2008 het eerste orkest, dat speelde vanuit het midden van het Cool Café, precies op de plek waar de ruimte afbuigt naar de bühne. De ca. 40 bezoekers zagen tijdens de 2e set Cool-docent en pianist Stefan Tjerkstra meespelen. De opkomst viel wat tegen, misschien doordat er geen publiciteit was geweest, het ijzig koud was én er koopzondag was. Maar in het Cool Café was het al snel gezellig!

Just Friends met een gastoptreden van Stefan Tjerkstra op 30 november 2008.
Just Friends met een gastoptreden van Stefan Tjerkstra op 30 november 2008.

Het was verrassend om tijdens de jammiddag van 14 december 2008 voor het eerst Trees Mol te kunnen begroeten. Zij speelde jarenlang met haar maatje Bram Wolters in Miss M.T.P. and Company, o.a. tijdens diverse Bot Bouw Jazzfestivals. Het orkest werd opgeheven toen Bram Wolters overleed. Trees heeft vrijwel de hele middag achter de piano gezeten, tot genoegen van een redelijk gevuld Cool Café.

Op zondag, 11 januari 2009 vroor het hard en heel Nederland schaatste. De verwachtingen waren dan ook niet hoog gespannen, maar de jammiddag werd toch bezocht door ca. 60 bezoekers en ca, 10 jammers. Jan van Weelden speelde piano tijdens het tweede intermezzo van huisorkest Just Friends. Tijdens het jammen was de ook nu weer aanwezige Trees Mol de pianiste.

Tijdens de jazzmiddag van 25 januari 2009 verzorgde Out of Nowhere (met pianist Kees Kwak) de muziek tijdens de goedbezochte jazzmiddag.

Tijdens de jazzmiddag van 25 januari 2009 verzorgde Out of Nowhere de muziek.
Tijdens de jazzmiddag van 25 januari 2009 verzorgde Out of Nowhere de muziek.

Voor 8 februari 2009 stond een jammiddag op het programma. Omdat Cool grotendeels bezet werd door de CAM-activiteiten werd gejamd in de Bovenzaal. Het werd, in tegenstelling tot de verwachtingen, een zeer geslaagde middag. Heel veel bezoek en ook veel jammers.

Zondag, 22 februari 2009 viel precies in het carnaval-weekend. Bovendien was het koopzondag in Heerhugowaard. Maar de 60 bezoekers hadden daar geen boodschap aan. Zij kwamen luisteren naar de muziek van de New Eastside Combo met naast Jan van Weelden (piano), Reggy Busselaar (drums) en Guus Reinaarts (bas) trombonist Richard Cochrane, de in Nederland wonende Engelsman.

Zondag, 8 maart 2009, verzorgde de Chicago Jazzband de muziek tijdens de met ca. 50 bezoekers matig bezochte jazzmiddag. De sfeer was er natuurlijk niet minder om! De band speelde voor het eerst met de nieuwe drummer Fred de Haas. Hij maakte een prima start! En ook deze middag werden weer enkele nummers gespeeld met 4 banjo’s op een rij. En ook hun slotnummer Let’s fly away was weer van de partij …
Banjoïst Wouter Borgers maakte het bestuur er op attent, dat het orkest nog steeds actief was. En zo kwam het dat de Whaletown Jazzband op zondag, 22 maart 2009 de muziek verzorgde tijdens de goed bezochte jazzmiddag. Trompettist Rob Sampimon was verhinderd en vervangen door Ronald Marchand. Hij en Leo van Essen, beiden op sax en klarinet, kwamen tot leuk samenspel. Bassist Jan van Dusseldorp verraste o.a. door zijn melodieuze soli. De ritmisch sterke drummer Casper Meijer en – in deze bezetting – banjoïst Wouter Borgers (goede wijn behoeft geen krans) completeerden de sterk swingende formatie.

De Whaletown Jazzband op 22 maart 2009 in het Cool Café.
De Whaletown Jazzband op 22 maart 2009 in het Cool Café.

Het mooie weer was 5 april 2009 voor velen reden om er eens lekker op uit te gaan. Helaas hoorde het Cool Café niet tot de favoriete bestemmingen want de jazzmiddag moest het doen met ca. 40 bezoekers. Dat was voor de New Eastside Combo van Jan van Weelden (piano) geen aanleiding om het maar eens rustig aan te doen. Samen met drummer Reggy Busselaar, bassist Guus Reinaarts en saxofonist Frits Wijnands wist Jan al snel de goede sfeer te pakken.

New Eastside Combo in actie op 5 april 2009.
New Eastside Combo in actie op 5 april 2009.

De laatste jammiddag van het seizoen was op 19 april 2009 en bracht veel jammers op de been en ook het aantal bezoekers viel ondanks het fraaie weer bepaald niet tegen. De jammers waren Arnold van Oeveren (trompet), Aad Peters (drums), Wouter Borgers (banjo/sax), Joop Witteman (klarinet), Trees Mol (piano), Ronald Marchand (saxofoon/klarinet/drums), Gerrit Pereboom (klarinet), Jan van der Vlies (basgitaar/trompet), Hans Lampers (banjo/trompet), Martin Kloet (trombone/ sousafoon), Rien Brus (altsax) en Jan van Dusseldorp (bas).

Het seizoen 2008/2009 werd afgesloten met een optreden van Just Friends. Gitarist Han Rademakers was vervangen door pianist Jan van Weelden. De tweede set begeleidde Just Friends zangeres Melanie Aalders en pianist Stefan Terpstra (foto onder).

Seizoen 2009/2010 »