Programma Jazzfestival in Cool

Tot 2018 werden de festivals georganiseerd onder de naam Bot Bouw Jazzfestival. Bot Bouw is echter gestopt met sponsoring.
In 2019 werd op 13 oktober het Jazzfestival daarom georganiseerd onder de naam ‘Cool Jazzfestival’. Onder deze naam wordt het festival nu jaarlijks georganiseerd. De organisatie is in handen van Cool Kunst en Cultuur en wordt geprogrammeerd door Han Rademakers. Het laatste Cool Jazzfestival vond plaats op zondag, 30 april 2023.
Click op Terugblik afgelopen festivals voor een indruk van vorige festivals.
Het komende Cool Jazzfestival vindt plaats op zondag, 28 april a.s. Er zullen dan als gebruikelijk orkesten optreden in Café Cool én in bovenzaal TOON. Het big band programma in de Theaterzaal komt te vervallen. Het programma is hieronder te vinden.


Zaal TOON (Bovenzaal)

13.30 – 14.10 uur            Jan Rovers Jazzband
14.30 – 15.10 uur            Friends of New Orleans Jazz
15.30 – 16.10 uur            Tired & Hungry
16.30 – 17.10 uur            Jazzy Rabbits

Café Cool

13.00 – 13.40 uur            Jazz InDeeD
14.00 – 14.40 uur            De Notenkrakers
15.00 – 15.40 uur            Par Six
16.00 – 16.40 uur            FBI Jazzband
17.00 – 17.40 uur            Marcia Bamberg Swing Trio

DEELNEMERS

JAN ROVERS JAZZBAND – Bovenzaal TOON – 13.30 – 14.10 uur

De JAN ROVERS JAZZBAND ontstaat in 2017 als Jan Rovers en Henk van Doodewaard les nemen bij Victor Posch om beter te leren improviseren. Na een van die lessen stelt Jan aan Henk voor om op de vrijdagochtend een jazzband te beginnen. Jan weet in heel korte tijd een banjoïst, een soesafonist, een wasbordspeler en een trompettiste te vinden. Er wordt serieus en met veel plezier geoefend en een ervaren muzikant is bereid de muzikale leiding te nemen. September 2018 vindt het eerste optreden plaats in een kerk te Heemskerk. Het optreden is een groot succes! Het repertoire bestaat uit traditionele Dixieland. Eén van de inspiratiebronnen van de band is de Engelsman Ken Colyer.

Bezetting: Chris Engwerda – sousafoon, Peter Klipp – wasbord, Henk Kotterer – banjo/zang, Jan Rovers – trombone, Sylvia Huijzer – trompet, Henk van Doodewaard – rieten en Ronald Marchand – rieten/muzikale leiding

FRIENDS OF NEW ORLEANS JAZZ – Bovenzaal TOON – 14.30 – 15.10 uur

Vier liefhebbers van de traditionele jazz, voort komend uit de in 2016 opgeheven Chicago Jazz Band staken de koppen bij elkaar om weer eens lekker muziek te gaan maken.

Ja, “lekker muziek maken” en zoveel mogelijk die oude muziek in zijn authentieke stijl proberen te spelen, dat is ons doel: we voelen ons daar lekker mee. Of het ons is gelukt voor dit optreden in Cool kunt U nu horen. Veel plezier!

Bezetting: Hans Lampers – cornet (en zang), Tjibbe de Vries – trombone (en neusfluit), Henk van Doodewaard  – klarinet, alt- en tenorsax, Wouter Borgers – bassaxofoon, Henk Kotterer – banjo (en zang), Fred de Haas – drums


TIRED & HUNGRY – Bovenzaal TOON – 15.30 – 16.10 uur

Elke zaterdagmorgen vanaf negen uur kunt u ze horen oefenen aan de Rustenburgerweg:  Tired and Hungry, een echt Heerhugowaardse band. De leden zijn verslingerd aan de oude jazz. Geniet u met ze mee?

Bezetting: Jur Voorwerk (klarinet), Kees Appel (trompet), Louis Rieker (tenorsax), Peter Mud (bassax) en Henk van Doodewaard (banjo)


JAZZY RABBITS – Bovenzaal TOON – 16.30 – 17.10

De in 1982 door Cas Kok opgerichte Jazzy Rabbits uit Zuid-Holland spelen classic jazz met een voorkeur voor de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. Hun  inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.
De songs worden met zorg en zeer jazzy neergezet; naast de melodie van de tune spelen zij ook vaak de (in vergetelheid geraakte) melodie van het couplet. Aanvullend hebben zij ook alle dixieland klassiekers paraat. En soms zingen ze een Nederlandse tekst.

Bezetting: Cas Kok (klarinet, bandleider),  Wim v.d. Pouw (trompet), Tom Stuip (trombone), Jan van Ooijen (sousafoon), Herman Nieuwdorp (wasbord, drums, zang), Hennes de Ridder (piano) en Rob Braat (banjo).

JAZZ INDEED – Café Cool – 13.00 – 13.40 uur

Jazzformatie “JazzInDeeD” heeft zijn “roots” in Bergen en bestaat ruim dertig jaar. Zij spelen graag swingnummers, ballads en liedjes met een latin-sound. Nummers uit het Great American Songbook. Het kwintet bestaat uit muzikanten die al jarenlang met plezier samen jazzmuziek spelen. Ze zijn door de muziek goed bevriend geraakt.
De afgelopen jaren was de band te zien en te horen tijdens het Meerjazz festival in Hoofddorp, Cool Jazzfestival in Heerhugowaard, Jazz & Sail in Bergen, Koningsdag Bergen, Jazztival Alkmaar en Rondje piano Schagen.

Bezetting: Jaap Koomen (saxofoon), John Ligtenberg (gitaar), Jeroen Sondaar (piano), Dick Scholten (contrabas) en Ab Helsloot (drums)


DE NOTENKRAKERS – Café Cool – 14.00 – 14.40 uur

De Notenkrakers zijn een swingend jazzcombo uit Heerhugowaard. Het combo bestaat uit vijf ervaren muzikanten met een gedeelde passie voor jazzmuziek. Zij spelen vocale jazzstandards uit het ‘Great American Songbook’ (Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Tony Bennett, Sarah Vaughan). Ach… wie kent ze niet? De tijdloze jazz-klassiekers worden in een eigentijds jasje gestoken.

Bezetting:
Jack Kraakman (zang), Angelique Tol – Kraakman (zang), Frans van de Vijver (toetsen), Wim van Sante (saxofoon) en Ronald Verberkmoes (bas)


PAR SIX – Café Cool – 15.00 – 15.40 uur

Par Six is het huisorkest van de Heemskerkse golfclub. Na belangrijke wedstrijden zoals het clubkampioenschap treedt de band regelmatig in het eigen clubhuis op. Maar de band speelt ook in jazzclubs zoals in Limmen, Utrecht en Heerhugowaard.
Zangeres Maria Vollan staat centraal in Par Six. Zij heeft een breed repertoire van blues, American songboek, bossa’s tot nummers van Mose Allison, Diana Krall en Crystal Gale.
Een jaren dertig smartlap als June in January wordt als duet gezongen door Maria en Rien Brus. Par Six speelt natuurlijk ook louter instrumentale nummers. Een aantal daarvan zijn geschreven door pianist Ed Wertwijn die ook zorgt voor de arrangementen.

Bezetting: Maria Vollan (zang), Ed Wertwijn (piano), Huub Rohde (gitaar), Mar Flohil (bas),  Jon  Funke Kupper (drums), Chris van Boetzelaer (trombone), Rien Brus (sax) en Jenny Pater (sax).

 

FBI JAZZBAND – Café Cool – 16.00 – 16.40 uur

Op 14 september 2003 werd The Franklin Beaufort International Jazzband opgericht door zes gedreven muzikanten die gewoon goede jazzmuziek wilden maken. Een  prettig gezelschap met gezamenlijk meer dan een eeuw ervaring. Een enthousiaste en frisse band die sprankelende muziek maakt waar het plezier vanaf spat. Een uitstekend op elkaar ingespeelde team dat jazzmuziek in diverse stijlen brengt met eigen arrangementen, verrassende solo’s en soms hilarische zangpartijen. Franklin Beaufort International Jazzband zorgt voor goede jazzmuziek met een vrolijk stuk entertainment. Een optreden van dit orkest is altijd een belevenis.
De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana. Een voorstander van afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar door hem gekochte slaven in vrijheid konden leven en bood hen werk op zijn plantages. Heel ongebruikelijk voor die tijd stimuleerde hij de voormalige slaven in het maken van muziek. Hoewel hij inmiddels is opgeslokt in de nevelen van de tijd was hij hierdoor een van de pioniers in de ontwikkeling van de eerste jazzmuziek.

Bezetting:  Dirk Pruimboom – trompet, zang, leider, Robert Vethaak – klarinet, saxen, Siem de Reus – contrabas, Dirk van Leijden – drums, Luco Krijff – banjo, gitaar

 

MARCIA BAMBERG SWING TRIO – Café Cool – 17.00 – 17.40 uur

Onder begeleiding van John Ligthart en Ronald Weel op gitaar zingt Marcia Bamberg met veel passie de meest prachtige Franse en Engelse Gipsy jazz liedjes.

De “Gipsy” of “Manouche” jazz is in de jaren dertig binnen de Roma-zigeuner gemeenschappen in Parijs ontstaan. Deze sterk ritmische muziek is een vermenging van Franse Musette, jazz- en swingmuziek uit Amerika en zigeunermuziek. Het is de eerste jazzstijl die in Europa ontstond.

Met haar kwartet (tijdens dit jazzfestival teruggebracht tot een trio) heeft Marcia de zang teruggebracht in de nummers om Gipsy jazz muziek toegankelijker te maken voor een groter en misschien ‘nieuw’ publiek, dat meer gecharmeerd is van muziek met zang en op deze manier deze prachtige traditionele muziekstijl kan leren kennen en waarderen.

Laat u zich door het Marcia Bamberg Swing Trio met deze swingende muziek, die zorgt voor vrolijkheid, romantiek en uitnodigt tot dansen, meevoeren naar een zonnig terrasje in het mooie Parijs!

Bezetting: Marcia Bamberg (zang), Ronald Weel (gitaar) en John Ligthart (gitaar)