Programma Jazzfestival in Cool

Tot 2018 werden de festivals georganiseerd onder de naam Bot Bouw Jazzfestival. Bot Bouw is echter gestopt met sponsoring.
In 2019 werd op 13 oktober het Jazzfestival daarom georganiseerd onder de naam ‘Cool Jazzfestival’. Onder deze naam wordt het festival nu jaarlijks georganiseerd. De organisatie is in handen van Cool Kunst en Cultuur en wordt geprogrammeerd door Han Rademakers. Het komende Cool Jazzfestival zal nu plaatsvinden op zondag, 30 april 2023. Zie hieronder het programma.
Click op Terugblik afgelopen festivals voor een indruk van vorige festivals.
Programma Cool Jazzfestival 30 april 2023
Rodi Media Zaal
13.15 – 14.00 uur   JACKY ROOFER’s BIG BAND
14.15 – 15.00 uur   JAZZ FOCUS BIG BAND
15.15 – 16.00 uur   NEW HARLEM BIG BAND
16.15 – 17.00 uur   SCHOORLSE BIG BAND
Bovenzaal
13.30 – 14.15 uur   JAN ROVER’s JAZZBAND
14.30 – 15.15 uur   FRIENDS OF NEW ORLEANS JAZZ
15.30 – 16.15 uur   JAZZY MEN’s BAND
16.30 – 17.15 uur   FBI JAZZBAND
Café Cool
13.45 – 14.30 uur   JAZZ INDEED
14.45 – 15.30 uur   PAR SIX
15.45 – 16.30 uur   DE NOTENKRAKERS
16.45 – 17.30 uur   JAZZY RABBITS

ORKESTINFORMATIE:


JACKY ROOFER’s BIG BAND

Jacky Roofer’s Big Band uit Heerhugowaard ontleent zijn naam aan Jaap Dekker, de oprichter van dit orkest. Ruim 30 jaar geleden nam hij het initiatief om een big band op te richten waar leerlingen van de muziekschool ervaring konden op doen in het spelen van jazz.
Tegenwoordig is Jacky Roofer’s een enthousiaste club muzikanten, met diverse achtergronden, die al vele jaren samen een breed repertoire aan standaard en moderne Jazz-arrangementen  brengen op diverse locaties in Noord Holland. De muzikale leiding is in de bekwame handen van Bert Baars, een niet onbekende naam in de lichte muziek- en jazzscene in Nederland.

 

JAZZ FOCUS BIG BAND

Deze prijswinnende jeugdbigband wordt sinds september 2019 geleid door Lorenzo Mignacca. Hij zet de missie van de ‘godfather van de Amsterdams Jazzscene’, Peter Guidi, voort. De 18-koppige bigband zit barstensvol muzikaal talent en brengt de jazz echt tot leven. Onder Peter Guidi speelde de Jazz Focus o.a. op het North Sea Jazz Festival, de Amsterdamse Uitmarkt, in het Concertgebouw, en zelfs op festivals in San Sebastian en Budapest. En nu, met hun mooie klanken, indrukwekkende noten en spetterende solo’s, stond de Jazz Focus bigband onder Lorenzo Mignacca al na drie maanden op het Prinses Christina Concours.

Als klap op de vuurpijl sleepte de bigband er de eerste prijs in de wacht. Het repertoire van de band zit vol invloeden die reiken van Thad Jones, Cole Porter, Buddy Rich, Mancini, en Sammy Nestico tot de modernere jazz van Gordon Goodwin en Michael Bublé.

NEW HARLEM BIG BAND

New Harlem Big Band is een 20-koppige jongerenbigband uit Haarlem, onder leiding van Lorenzo Mignacca. De bigband is in 2009 opgericht en heeft ondertussen  aardig wat podiumervaring opgedaan. Zo heeft de bigband op het North Sea Jazz festival 2015 gestaan, en zijn ze elk jaar een graag geziene gast op Haarlem Jazz. In 2013 en 2015 heeft ook Italië kennis mogen maken met deze fantastische bigband, toen de New Harlem Deluxe een week lang door Italië heeft getoerd.

Hoe is dit succes te verklaren? New Harlem Deluxe is een bigband met een eigen karakter, gevormd door een enorme dosis enthousiasme en een origineel repertoire. Van de echte New Orleans straatmuziek tot de bekende hits van Stevie Wonder of een geslaagd Sala-project, New Harlem Big Band speelt het allemaal. Zelfs eigen werk, geschreven door bandleden zelf, passeert de revue.

SCHOORLSE BIG BAND

De Schoorlse BigBand werd in 1995 opgericht door een aantal leden van de Schoorlse muziekvereniging De Vriendschap en beleefde haar eerste optreden in Schoorldam. Vele jaren heeft Wim Klaver muzikaal leiding gegeven aan de band.
Sinds september 2010 werd de band geleid door Erik Blok en sinds december 2019 is het Jan Doedens. Naast dirigent is Jan ook een geweldige trompettist en arrangeur. De band bestaat uit een mix van enthousiaste amateurs en professionals die hun enthousiasme voor de jazzmuziek met elkaar delen en die zich probeert te onderscheiden van andere orkesten door een eigenzinnige keuze van professionele arrangementen met oog voor de grote bigband traditie.
De grote kracht van de band is de klank en balans en mede daardoor werden dan ook al diverse prijzen gewonnen op festivals en concoursen.
De Schoorlse Big Band kent de traditionele bigbandbezetting: vijf saxen, vier trompetten, vier trombones en vier man in de ritmesectie. De Schoorlse Big Band treedt regelmatig op met en organiseert ook zelf concerten met gastsolisten uit de Nederlandse Jazzwereld zoals vibrafonist Frits Landesbergen, de trompettisten Loet van der Lee en Mike Booth, tenorsaxofonist Willem Hellbreker, jazz-hammondorganist Carlo de Wijs en zangeres Deborah J. Carter.

JAN ROVERS JAZZBAND

De JAN ROVERS JAZZBAND ontstaat in 2017 als Jan Rovers en Henk van Doodewaard les nemen bij Victor Posch om beter te leren improviseren. Na een van die lessen stelt Jan aan Henk voor om op de vrijdagochtend een jazzband te beginnen. Jan weet in heel korte tijd een banjoïst, een soesafonist, een wasbordspeler en een trompettiste te vinden. Er wordt serieus en met veel plezier geoefend en een ervaren muzikant is bereid de muzikale leiding te nemen. September 2018 vindt het eerste optreden plaats in een kerk te Heemskerk. Het optreden is een groot succes! Het repertoire bestaat uit traditionele Dixieland. Eén van de inspiratiebronnen van de band is de Engelsman Ken Colyer.

Bezetting: Chris Engwerda – sousafoon, Peter Klipp – wasbord, Henk Kotterer – banjo/zang, Jan Rovers – trombone, Sylvia Huijzer – trompet, Henk van Doodewaard – rieten en Ronald Marchand – rieten/muzikale leiding

FRIENDS OF NEW ORLEANS JAZZ

Vier liefhebbers van de traditionele jazz, voort komend uit de in 2016 opgeheven Chicago Jazz Band staken de koppen bij elkaar om weer eens lekker muziek te gaan maken.

Ja, “lekker muziek maken” en zoveel mogelijk die oude muziek in zijn authentieke stijl proberen te spelen, dat is ons doel: we voelen ons daar lekker mee. Of het ons is gelukt voor dit optreden in Cool kunt U nu horen. Veel plezier!

Bezetting: Hans Lampers – cornet (en zang), Tjibbe de Vries – trombone (en neusfluit), Henk van Doodewaard  – klarinet, alt- en tenorsax, Wouter Borgers – bassaxofoon, Henk Kotterer – banjo (en zang), Fred de Haas – drums

JAZZY MEN’s BAND

The Jazzy Men’s Band is begin april 2015 opgericht door zes muzikanten met een rijk muziekverleden, waarvan vijf uit de vermaarde Whaletown Jazzband. De band speelt alleen daar, waar zij het leuk vindt. Twee scheppen dixie, een scheutje swing en een snufje bossa. Swinxieland dus: Stijlloos gezellig!

Bezetting: Rien Brus (invaller op saxen), Arnold van Oeveren (trompet), Klaas Ratelband (trombone), Wouter Borgers (banjo/bassax/zang), Casper Meijer (slagwerk) en Jan van Dusseldorp (bas).

FBI JAZZBAND

Op 14 september 2003 werd The Franklin Beaufort International Jazzband opgericht door zes gedreven muzikanten die gewoon goede jazzmuziek wilden maken. Een  prettig gezelschap met gezamenlijk meer dan een eeuw ervaring. Een enthousiaste en frisse band die sprankelende muziek maakt waar het plezier vanaf spat. Een uitstekend op elkaar ingespeelde team dat jazzmuziek in diverse stijlen brengt met eigen arrangementen, verrassende solo’s en soms hilarische zangpartijen. Franklin Beaufort International Jazzband zorgt voor goede jazzmuziek met een vrolijk stuk entertainment. Een optreden van dit orkest is altijd een belevenis.
De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana. Een voorstander van afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar door hem gekochte slaven in vrijheid konden leven en bood hen werk op zijn plantages. Heel ongebruikelijk voor die tijd stimuleerde hij de voormalige slaven in het maken van muziek. Hoewel hij inmiddels is opgeslokt in de nevelen van de tijd was hij hierdoor een van de pioniers in de ontwikkeling van de eerste jazzmuziek.

Bezetting:  Dirk Pruimboom – trompet, zang, leider, Robert Vethaak – klarinet, saxen, Siem de Reus – contrabas, Dirk van Leijden – drums, Luco Krijff – banjo, gitaar

JAZZ INDEED

JazzInDeeD is een liveband die zowel bekende jazznummers als onbekend werk op een energieke en ongecompliceerde manier ten gehore brengt. Naast traditionele standards is er ook  ruimte voor latin en funky stukken. Het experiment wordt niet geschuwd, maar voorop staat dat de muziek moet swingen als een trein.
Het sextet bestaat uit vakkundige en door de wol geverfde musici, waaronder een aantal muziekdocenten. De muzikanten van JazzInDeeD zijn goed op elkaar ingespeeld, want de kern van de band speelt als vriendengroep al 20 jaar samen. Al met al staat JazzIndeed garant voor een inspirerend en muzikaal optreden.

Bezetting: Jaap Koomen – tenor-/sopraansax, Dirk Verhoef – altsax/dwarsfluit, Menno Smit – gitaar, Jeroen Sondaar – piano, Dick Scholten – bas, Ab Helsloot – drums

PAR SIX

Par Six is het huisorkest van de Heemskerkse golfclub. Na belangrijke wedstrijden zoals het clubkampioenschap treedt de band regelmatig in het eigen clubhuis op. Maar de band speelt ook in jazzclubs zoals in Limmen, Utrecht en Heerhugowaard.
Zangeres Maria Vollan staat centraal in Par Six. Zij heeft een breed repertoire van blues, American songboek, bossa’s tot nummers van Mose Allison, Diana Krall en Crystal Gale.
Een jaren dertig smartlap als June in January wordt als duet gezongen door Maria en Rien Brus. Par Six speelt natuurlijk ook louter instrumentale nummers. Een aantal daarvan zijn geschreven door pianist Ed Wertwijn die ook zorgt voor de arrangementen.

Bezetting: Maria Vollan (zang), Ed Wertwijn (piano), Huub Rohde (gitaar), Mar Flohil (bas),  Jon  Funke Kupper (drums), Chris van Boetzelaer (trombone) en Rien Brus (sax).

DE NOTENKRAKERS

De Notenkrakers zijn een swingend jazzcombo uit Heerhugowaard. Het combo bestaat uit vijf ervaren muzikanten met een gedeelde passie voor jazzmuziek. Zij spelen vocale jazzstandards uit het ‘Great American Songbook’ (Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Tony Bennett, Sarah Vaughan). Ach… wie kent ze niet? De tijdloze jazz-klassiekers worden in een eigentijds jasje gestoken.

Bezetting:
Jack Kraakman (zang), Angelique Tol – Kraakman (zang), Frans van de Vijver (toetsen), Wim van Sante (saxofoon) en Ronald Verberkmoes (bas)

JAZZY RABBITS

De in 1982 door Cas Kok opgerichte Jazzy Rabbits uit Zuid-Holland spelen classic jazz met een voorkeur voor de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. Hun  inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.
De songs worden met zorg en zeer jazzy neergezet; naast de melodie van de tune spelen zij ook vaak de (in vergetelheid geraakte) melodie van het couplet. Aanvullend hebben zij ook alle dixieland klassiekers paraat. En soms zingen ze een Nederlandse tekst.

Bezetting: Cas Kok (klarinet, bandleider),  Wim v.d. Pouw (trompet), Tom Stuip (trombone), Jan van Ooijen (sousafoon), Herman Nieuwdorp (wasbord, drums, zang), Hennes de Ridder (piano) en Rob Braat (banjo).