Programma Jazzclub Cool seizoen 2022/2023

Jazzclub Cool organiseert tijdens het theaterseizoen (van september t/m juni) elke maand een jazzmiddag (aanvang 14.30 – tot ca. 17.00 uur). De middagen vinden plaats in het Café Cool van het Heerhugowaardse theater Cool Kunst en Cultuur aan het Coolplein. Het seizoen 2022/2023 ging in september j.l. van start. Het programma vindt u hieronder. Toegangsbewijzen zijn te bestellen via de website van Cool of te koop aan de kassa.

(ATTENTIE: DOOR OMSTANDIGHEDEN KOMT ONDERSTAANDE MIDDAG MET ODE JAZZ TE VERVALLEN!)

ODE JAZZ
Zondag, 11 september 2022 – Café Cool – Toegang € 8,-

ODEjazz, een jazzband die grotendeels van Wieringer oorsprong is (kop van Noord-Holland), speelt al meer dan 35 jarig grotendeels samen. De muzikanten hebben zich in de loop der jaren door het hele land gevestigd en spelen op die locaties vaak ook nog in andere bands. Maar de ervaren en doorgewinterde musici zijn elkaar trouw gebleven en treden nog regelmatig op.

In al die jaren is één ding hetzelfde gebleven: het enthousiasme waarmee ze met jazzmuziek bezig zijn. Plezier en muzikaliteit zijn de twee belangrijkste kenmerken die opvallen bij ODEjazz En dat resulteert in een aantal leuke muzikale acts. Uit hun originaliteit en verrassende invallen blijkt dat ze elkaar feilloos aanvoelen en ook aanvullen.

Er wordt gebruik gemaakt van verrassende eigen arrangementen en een diversiteit aan nummers , ritme en zang, waarbij ze naast Dixieland andere jazzstijlen zeker niet links laten liggen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal bijzondere nummers van eigen hand te horen. Op 7 april 2007 werd de CD, genaamd “Ain’t that a Grand and Glorious Feeling” gepresenteerd.

Bezetting: Carl de Ruigh – cornet, Jacob Smit – superbone/zang, Alexander van der Jagt – slagwerk/ percussie/zang, Simon Tijsen – klarinet/altsax/zang,  Bart Kaan – banjo/zang,  Eduard Kaan –  sousafoon/zang.

FBI JAZZBAND
Zondag, 25 september 2022 – Café Cool – Toegang € 8,-

Op 14 september 2003 werd The Franklin Beaufort International Jazzband opgericht door zes gedreven muzikanten die gewoon goede jazzmuziek wilden maken. Een  prettig gezelschap met gezamenlijk meer dan een eeuw ervaring. Een enthousiaste en frisse band die sprankelende muziek maakt waar het plezier vanaf spat. Een uitstekend op elkaar ingespeelde team dat jazzmuziek in diverse stijlen brengt met eigen arrangementen, verrassende solo’s en soms hilarische zangpartijen. Franklin Beaufort International Jazzband zorgt voor goede jazzmuziek met een vrolijk stuk entertainment. Een optreden van dit orkest is altijd een belevenis.
De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana. Een voorstander van afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar door hem gekochte slaven in vrijheid konden leven en bood hen werk op zijn plantages. Heel ongebruikelijk voor die tijd stimuleerde hij de voormalige slaven in het maken van muziek. Hoewel hij inmiddels is opgeslokt in de nevelen van de tijd was hij hierdoor een van de pioniers in de ontwikkeling van de eerste jazzmuziek.

In Heerhugowaard zal als gast ook zangeres Judith Kossen van de partij zijn.

Bezetting:  Dirk Pruimboom – trompet, zang, leider, Robert Vethaak – klarinet, saxen, Siem de Reus – contrabas, Dirk van Leijden – drums, Luco Krijff – banjo, gitaar, Judith Kossen – zang (special guest)

ELMA NIJHUIS QUARTET
Zondag, 23 oktober 2022 – Café Cool – Toegang € 8,-

Elma Nijhuis (zang) is in de 25 jaar via pop en blues nu verknocht aan de jazz. Haar voorbeelden zijn: Anita O’Day, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Fay Claassen, Greetje Kauffeld, Rita Reys, Ann Burton, July London en ga zo maar door! Te veel om op te noemen zegt zijzelf.
Philip Gerretsen (gitaar) is afgestudeerd aan het Hilversums conservatorium. Heeft daar les gehad van de legendarische Wim Overgaauw! Daarna heeft hij zich volledig in het muziekleven gestort.
Jazz is zijn passie. Heeft opgetreden met het Rosenberg trio, les gegeven en in diverse andere formaties gespeeld. Speelt nu in het Elma Nijhuis Quartet.
Jaap Zwaag (bas) is altijd met andere muzikanten op zoek naar het moment waarop alles klopt en het gaat swingen. In het Elma Nijhuis Quartet vindt hij die muzikanten. Zijn inspiratiebronnen zijn: Ray Brown, Ruud Jacobs, Ann Burton en het trio van Louis van Dijk.
Don Spitsbergen (slagwerk) was drummer in het huisorkest van jazzcafé De Tor in Enschede. Heeft daarmee veel gastsolisten begeleid. Is drummer op de LP “No One Around”van het Trio Spitsbergen met Nedly Elstak en Charles Green. Speelt het liefst zelf maar hoort ook graag hoe anderen het doen.
Peter de Gelder (vibrafoon) versterkt het quartet als speciale gast. Peter is een autodidact pur sang en zeer getalenteerd. Hij heeft diverse jazz- en solistenprijzen gewonnen o.a. Loosdrecht en Famos.
Het quartet werd in 2017 geformeerd rondom de jazz-zangeres Elma Nijhuis die al bekend was in de regio Castricum. Als je de warme jazzy stem van Elma hoort met haar swingende begeleiders dan ben je verkocht! Samen vertolken zij een flink aantal jazzstandards.

SEA SIDE JAZZBAND
Zondag, 27 november 2022 – Café Cool – Toegang € 8,- 

In 1982 werd het orkest opgericht als huisorkest van de Jazzclub Den Helder. Piet Passchier,  George Webeling, Max Valkenier en Gerard van Schie zijn mensen van het 1e uur. De kracht van het orkest ligt in het collectief. Zes uiteen lopende karakters op zoek naar gemeenschappelijk muzikaal vertier. Bereid elkaar (muzikale) concessies te doen. Geen stijl-ideologen en vooral veel lachen!
De uitstraling van het orkest is daarom een beleving en welhaast spreekwoordelijk: je moet ze gezien hebben. Dit verklaart ook hun motto “muziek is om het gezelschap te motiveren”.
George Webeling bedacht de naam Sea Side Jazzband.

Bezetting: Piet Passchier (trompet/vocals/spreek-stalmeester), George Webeling (klarinet/ saxofoon/vocals), Jan Tielens (trombone en arrangementen), Johan Smidts (banjo), Piet Schrijver (slagwerk/washboard) en Gerard van Schie (sousafoon en zakelijk leider)

GOSPELKOOR G-ROOTS
Zondag, 11 december 2022 – Rodi Media Zaal – Toegangsprijs: zie website Cool

G-Roots ontstaat in 2002 als drie black gospel solisten een zanggroep vormen. In de loop der jaren is de groep uitgegroeid tot een gospelkoor van enthousiaste en getalenteerde zangers en zangeressen, waardoor het een koor is met de meest uitéénlopende achtergronden en ervaringen in de muziekindustrie. Momenteel bestaat G-Roots uit 12 zangers en zangeressen (waaronder Jennefer Zichem). Daarnaast beschikt het koor ook over een eigen band.

G-Roots brengt Amerikaanse Black gospel muziek waarin de wortels liggen van het evangelie, de blijde boodschap van Jezus . . . Gospel Roots ! Het gospelkoor zingt om God groot te maken en daar maken ze een swingend feest van! Het repertoire van G-Roots is uitgebreid en loopt van moderne Blackgospel tot Nederlandstalige opwekking en van soul tot verzoeknummers. Wat zeker is . . . G-Roots zorgt voor een swingend feest

LIMEHOUSE JAZZBAND
Zondag, 22 januari 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

Het orkest werd als LIMEHOUSE SEVEN opgericht op 4 september 1965 door pianist Henk de Roos en trompettist Ton van Brussel. De band werd in 1969 huisorkest van de Haarlemse Jazz Club. In begin 1970 werd voor het repertoire steeds meer geput uit de nummers van de “Zwarte” bands uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Begin jaren 70 werd overgestapt op een 9-mans bezetting en bestond het repertoire uit muziek, gespeeld door de small big bands in de vroege jaren van de vorige eeuw. De naam werd gewijzigd in Limehouse Jazzband. Na vele wisselingen in de bezetting ontstond in de jaren 90 een vaste groep van 10 man dat voor langere tijd bijeen bleef. Er werden vele prijzen gewonnen en er waren veel optredens in het buitenland, vaak met inbreng van professionele muzikanten.
In januari 2015 (het orkest bestond toen al 50 jaar!) nam tubaïst Pieter Vos de leiding van het orkest op zich. Het orkest vond dat het wel toe was aan wat minder hectiek na alle avonturen in Europa. Daarom werd besloten voor een bezetting die niet meer afhankelijk moest zijn van de inbreng van professionals, maar alleen zou bestaat uit bezielde amateur-muzikanten. Maar ook twee oudgedienden uit vorige bezettingen van de Limehouse keerden weer terug: Hans Esman (1e trompet) en Fred Horn ( 2e cornet) waardoor de 10-mans-bezetting weer op sterkte was. Onder de muzikale leiding van saxofonist Henri Giebels werd hard gewerkt om met nieuwe stukken en het beste uit het oude repertoire de band weer als vanouds te laten klinken.

Bezetting: Hans Esman – trompet, Fred Horn – cornet, Piet Glas – trombone. Henri Giebels – altsax/klarinet, Martin Pieters – altsax/sopraansax , Jan Vervoort –  tenorsax/klarinet, Louis Houet – piano,  Wil van Schaik – banjo,  Pieter Vos –  tuba en Rob Bakker – wasbord

PAR SIX
Zondag, 13 februari 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

Par Six is het huisorkest van de Heemskerkse golfclub. Na belangrijke wedstrijden zoals het clubkampioenschap treedt de band regelmatig in het eigen clubhuis op. Maar de band speelt ook in jazzclubs zoals in Limmen, Utrecht en Heerhugowaard.
Zangeres Maria Vollan staat centraal in Par Six. Zij heeft een breed repertoire van blues, American songboek, bossa’s tot nummers van Mose Allison, Diana Krall en Crystal Gale.
Een jaren dertig smartlap als June in January wordt als duet gezongen door Maria en Rien Brus. Par Six speelt natuurlijk ook louter instrumentale nummers. Een aantal daarvan zijn geschreven door pianist Ed Wertwijn die ook zorgt voor de arrangementen.

Bezetting: Maria Vollan (zang), Ed Wertwijn (piano), Huub Rohde (gitaar), Mar Flohil (bas),  Jon  Funke Kupper (drums), Chris van Boetzelaer (trombone) en Rien Brus (sax).

JUST OLD DIX
Zondag, 19 maart 2023 – Café Cool – Toegang € 8,- 

In 2008 werd door enkele muzikanten uit het Noord-Hollandse (nu) Dijk & Waard  een dixieland orkestje opgericht. Alhoewel alle leden hun muzikale sporen al ruimschoots verdiend hadden vonden zij het leuk om een aparte invulling aan hun muziek te geven. Oorspronkelijk werd muziek gemaakt onder de naam  “Trace and the Old Dix”. Toen in oktober 2019 pianiste Trees Mol (lid sinds 2008!) het orkest verliet besloten de overige bandleden door te gaan onder de naam “Just Old Dix”, uiteraard met hetzelfde repertoire. Tegenwoordig worden te spelen nummers door alle leden aangeleverd, waardoor er niet alleen echte dixielandnummers op het repertoire staan. Er wordt door de bandleden veel gezongen en er wordt af en toe van instrument gewisseld, wat een verrassende klankkleur geeft. Op het podium duikt de gemiddelde leeftijd rap omlaag.

Bezetting (v.l.n.r.): Aad Peters – slagwerk, Wouter Borgers – saxen/zang, Jan Scholder – bas/zang, Han Rademakers – gitaar/zang, Jan van der Fluit – trompet/saxofoon/zang en  Richard Cochrane – trombone

BRAAFE JONGENS
Zondag, 23 april 2023 – Café Cool – Toegang € 8,- 

Naast haar werk als docente muziek is zangeres Isabelle Braaf te horen in tal van orkesten en projecten. We kennen haar natuurlijk vooral als leading lady van Big Band MissJones waarmee ze samen met zanger Ruud van Etten al heel vaak het grote podium van Cool onveilig maakte. Maar Isabelle zingt ook graag in kleiner verband. Zo treedt zij sinds een paar jaar samen met een aantal leden van de ritmesectie van MissJones op in kleinere zalen en grotere huiskamers om subtiele ballads, swingende jazzstukken en mooie Bossa Nova’s ten gehore te brengen. Niet zo groots en theatraal maar klein en intiem. En ook wat moderner werk schuwt ze niet. Zo komen Nora Jones, Randy Crawford en Adele voorbij. En er zijn nummers van Madeleine Peyroux en Dianne Krall. Misschien verrast Isabelle zelfs met een Nederlandstalig liedje.
En als het allemaal even uit de hand dreigt te lopen, dan spelen de mannen een paar instrumentale nummers. Ook zij hebben immers hun sporen al ruimschoots verdiend en swingen samen dat het een lieve lust is. Niet in de laatste plaats omdat zij nu al drie jaar de vaste ritmesectie van MissJones vormen.
Vaste drummer Joris is door zijn techniek en leesvaardigheid een veelgevraagd muzikant voor musicals en sessiewerk. Sinds drie jaar is hij de strakke motor van bigband MissJones. Helaas kan hij dit keer om gezondheidsredenen niet meedoen. Op slagwerk wordt hij vervangen door Ed Botterweg.
Bassist Ton stamt uit een van de muzikaalste families op Wieringen. Hij speelde vijftig jaar geleden al met zijn vader en broers op alle bruiloften en feesten in de kop van Noord-Holland. Later specialiseerde hij zich in jazz en nam lessen op gitaar en harmonieleer. Naast bas en gitaar speelt Ton ook niet onverdienstelijk slagwerk.
Gitarist Rob Bruijn begon 16-jarige leeftijd in Jan Molenaar’s Bigband. Later speelde hij in de Hoornse bigband en in verschillende combo’s waaronder het Interaction Quintet en B-mol in België.
Pianist Jacques heeft een klassieke opleiding piano en verdiende tijdens zijn studie regelmatig bij als vaste pianist in de Bijenkorf en vele restaurants. Naast zijn werk volgt hij nu een studie jazz en lichte muziek bij Djam in Amsterdam.

Bezetting: Isabelle Braaf (zang), Jacques van leeuwen (piano), Rob Bruijn (gitaar), Ton Bakker (contrabas en basgitaar) en Ed Botterweg (slagwerk)

COOL JAZZFESTIVAL (zie de jazzfestivalpagina)
Zondag, 30 april 2023 – Café Cool – Gratis toegang

WHITE GOLDEN VIBES
Zondag, 21 mei 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

Feel the vibe! Deze door Jaap de Wit en Norbert Reijngoud samengestelde band,  bestaat uit zes ervaren muzikanten. De ‘Vibes’ combineren de liefde voor swing jazz met plezier en humor tijdens live performances. Geïnspireerd door de muziek van Lionel Hampton en Earl Bostic zijn de vibra- en saxofoon de opvallendste instrumenten. De muzikanten van de White Golden Vibes hebben bij elkaar meer dan twee eeuwen muzikale ervaring. Met deze ervaring voelen de muzikanten perfect aan wat ‘nodig’ is bij elk live optreden.

Bezetting: Norbert Reijngoud – vibrafoon, Jaap de Wit jr. – saxen, Emile van Pelt – piano, Mathijs Driessen – gitaar, John Lippe – drums en Jaap de Wit sr. – contrabas

JAZZY RABBITS
Zondag, 11 juni 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

De in 1982 door Cas Kok opgerichte Jazzy Rabbits uit Zuid-Holland spelen classic jazz met een voorkeur voor de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. Hun inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.
De songs worden met zorg en zeer jazzy neergezet; naast de melodie van de tune spelen zij ook vaak de (in vergetelheid geraakte) melodie van het couplet. Aanvullend hebben zij ook alle dixieland klassiekers paraat. En soms zingen ze een Nederlandse tekst.

Bezetting: Cas Kok (klarinet, bandleider), Wim v.d. Pouw (trompet), Tom Stuip (trombone), Jan van Ooijen (sousafoon), Herman Nieuwdorp (wasbord, drums, zang), Hennes de Ridder (piano) en Rob Braat (banjo).