Programma Jazzclub Cool seizoen 2023/2024

Jazzclub Cool organiseert tijdens het theaterseizoen (van september t/m juni) elke maand een jazzmiddag (aanvang 14.30 – tot ca. 17.00 uur). De middagen vinden plaats in het Café Cool van het Heerhugowaardse theater Cool Kunst en Cultuur aan het Coolplein. Het seizoen 2023/2024 gaat in september a.s. van start. Het programma vindt u hieronder. Toegangsbewijzen zijn te bestellen via de website van Cool of te koop aan de kassa.

ODE JAZZ
Zondag, 24 september 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

ODEjazz, een jazzband die grotendeels van Wieringer oorsprong is (kop van Noord-Holland), speelt al meer dan 35 jarig grotendeels samen. De muzikanten hebben zich in de loop der jaren door het hele land gevestigd en spelen op die locaties vaak ook nog in andere bands. Maar de ervaren en doorgewinterde musici zijn elkaar trouw gebleven en treden nog regelmatig op.
In al die jaren is één ding hetzelfde gebleven: het enthousiasme waarmee ze met jazzmuziek bezig zijn. Plezier en muzikaliteit zijn de twee belangrijkste kenmerken die opvallen bij ODEjazz En dat resulteert in een aantal leuke muzikale acts. Uit hun originaliteit en verrassende invallen blijkt dat ze elkaar feilloos aanvoelen en ook aanvullen.
Er wordt gebruik gemaakt van verrassende eigen arrangementen en een diversiteit aan nummers , ritme en zang, waarbij ze naast Dixieland andere jazzstijlen zeker niet links laten liggen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal bijzondere nummers van eigen hand te horen. Op 7 april 2007 werd de CD, genaamd “Ain’t that a Grand and Glorious Feeling” gepresenteerd.

Bezetting: Carl de Ruigh – cornet, Jacob Smit – superbone/zang, Alexander van der Jagt – slagwerk/ percussie/zang, Simon Tijsen – klarinet/altsax/zang,  Bart Kaan – banjo/zang,  Eduard Kaan –  sousafoon/zang.

ROB BOXHOORN KWARTET
Zondag, 29 oktober 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

Het Rob Boxhoorn Kwartet speelt jazz met een grote mate van ingetogenheid, afgestemd op het publiek. De melodische kant voert de boventoon: dat geeft de luisteraar een gevoel van herkenbaarheid. Tijdens concerten met uitsluitend een luisterend publiek spelen zij ook zuivere  geïmproviseerde jazz. Hun benadering van jazz wordt door luisteraars gewaardeerd. Jazz is hun passie! Een optreden is voor hen telkens weer een ultieme uitdaging! In Heerhugowaard laat ook zangeres Sheyla de luisteraar getuige zijn van haar zangkwaliteiten. Het kwartet bestaat uit:
Rob Boxhoorn, gitaar. De band draagt zijn naam als oprichter. Stond als 15 jarige al op de planken. Jazz is zijn grote passie.
Marcel Peters, contrabas. Na een gedegen basopleiding heeft Marcel in diverse verschillende bands gespeeld, maar nu terug bij zijn oude liefde, de jazz.
Dick Verbeek, drums. Dick is jazz. Als kleine jongen werd hij al meegenomen naar de optredens van de grote jazz musici in de wereld.
Peter de Gelder, vibrafoon. Peter is een autodidact pur sang en zeer getalenteerd. Heeft diverse jazz- en solistenprijzen gewonnen o.a. Loosdrecht en Famos.
Sheyla, zang. Sheyla heeft Braziliaans bloed. Na een uitgebreide zangstudie heeft zij op grote podia gestaan. Haar jazzfeel is groots.

FRIENDS OF NEW ORLEANS JAZZ
Zondag, 12 november 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

Vier liefhebbers van de traditionele jazz, voort komend uit de in 2016 opgeheven Chicago Jazz Band staken de koppen bij elkaar om weer eens lekker muziek te gaan maken.
Ja, “lekker muziek maken” en zoveel mogelijk die oude muziek in zijn authentieke stijl proberen te spelen, dat is ons doel: we voelen ons daar lekker mee. Of het ons is gelukt voor dit optreden in Cool kunt U zelf horen. Veel plezier!

Bezetting: Hans Lampers – cornet (en zang), Tjibbe de Vries – trombone (en neusfluit), Henk van Doodewaard – klarinet, alt- en tenorsax, Wouter Borgers – bassaxofoon, Henk Kotterer – banjo (en zang), Fred de Haas – drums

MARCIA BAMBERG SWING QUARTET
Zondag, 10 december 2023 – Café Cool – Toegang € 8,-

Onder begeleiding van John Ligthart en Ronald Weel op gitaar en Daniël Gueli op contrabas zingt Marcia Bamberg met veel passie de meest prachtige Franse en Engelse Gipsy jazz liedjes.

Gipsy jazz:
De ‘Gipsy’ of  ‘Manouche’ jazz is in de jaren dertig binnen de Roma-zigeuner gemeenschappen in Parijs ontstaan. Deze sterk ritmische muziek is een vermenging van Franse Musette, jazz- en swingmuziek uit Amerika en traditionele zigeunermuziek. Het is de eerste jazzstijl die in Europa ontstond.
De grondlegger van deze stijl is de in België geboren Sinti-gitarist Django Reinhardt die samen met violist Stéphane Grappelli het ensemble “Quintette du Hot Club de France” vormde. In dit ensemble was de line-up zeer kenmerkend voor deze stijl van muziek: het waren allemaal snaarinstrumenten. Django Reinhardt en zijn muzikanten speelden veel instrumentale versies van liedjes die oorspronkelijk tekst hadden.

Het Marcia Bamberg Swing Quartet brengt een ode aan Django Reinhardt en de Gipsy jazz. Met haar kwartet heeft Marcia de zang teruggebracht in de nummers om Gipsy jazzmuziek toegankelijker te maken voor een groter en misschien ‘nieuw’ publiek, dat meer gecharmeerd is van muziek met zang en op deze manier deze prachtige traditionele muziekstijl kan leren kennen en waarderen.

Kerst!
Tijdens dit unieke concert net voor de kerstdagen speelt het Marcia Bamberg Swing Quartet naast hun gebruikelijke repertoire ook sfeervolle internationale kerstnummers in de gipsy swing stijl. Het Café Cool (en het kwartet!) zal in kerstsferen versierd zijn, het wordt een voorstelling die u niet wilt missen!

SEA SIDE JAZZBAND
Zondag, 21 januari 2024 – Café Cool – Toegang € 8,-

In 1982 werd het orkest opgericht als huisorkest van de Jazzclub Den Helder. Piet Passchier,  George Webeling, Max Valkenier en Gerard van Schie zijn mensen van het 1e uur. De kracht van het orkest ligt in het collectief. Zes uiteen lopende karakters op zoek naar gemeenschappelijk muzikaal vertier. Bereid elkaar (muzikale) concessies te doen. Geen stijl-ideologen en vooral veel lachen!
De uitstraling van het orkest is daarom een beleving en welhaast spreekwoordelijk: je moet ze gezien hebben. Dit verklaart ook hun motto “muziek is om het gezelschap te motiveren”.
George Webeling bedacht de naam Sea Side Jazzband.

Bezetting: Piet Passchier (trompet/vocals/spreek-stalmeester), George Webeling (klarinet/ saxofoon/vocals), Jan Tielens (trombone en arrangementen), Johan Smidts (banjo), Piet Schrijver (slagwerk/washboard) en Gerard van Schie (sousafoon en zakelijk leider)

IRIS & FRIENDS
Zondag, 11 februari 2024 – Café Cool – Toegang € 8,-

Iris is met haar warme stem al jaren een graag geziene en gehoorde gast in jazzclubs, op festivals, concer-ten en feesten. Ze heeft een uitgebreid repertoire opgebouwd dat reikt van oude stijl muziek en blues tot de mooiste standards uit het American Songbook.

Het repertoire van Iris & Friends staat borg voor een gedegen eigentijdse benadering van het mainstream idioom. De vrienden van Iris vinden het een uitdaging om haar op een dynamische manier te begeleiden. Maar ook komt ieder bandlid solistisch aan zijn trekken. Tijdens de concerten wordt een zeer afwisselend programma geboden waarbij het show element zeker niet wordt vergeten.

Bezetting: Iris Geitel – zang, Bas Toscani – cornet, Nick van den Bos – piano, Rob Veenhuizen – contrabas en Pim Toscani – drums.

FBI JAZZBAND
Zondag, 10 maart 2024 – Café Cool – Toegang € 8,-

Op 14 september 2003 werd The Franklin Beaufort International Jazzband opgericht door zes gedreven muzikanten die gewoon goede jazzmuziek wilden maken. Een  prettig gezelschap met gezamenlijk meer dan een eeuw ervaring. Een enthousiaste en frisse band die sprankelende muziek maakt waar het plezier vanaf spat. Een uitstekend op elkaar ingespeelde team dat jazzmuziek in diverse stijlen brengt met eigen arrangementen, verrassende solo’s en soms hilarische zangpartijen. Franklin Beaufort International Jazzband zorgt voor goede jazzmuziek met een vrolijk stuk entertainment. Een optreden van dit orkest is altijd een belevenis.
De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana. Een voorstander van afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar door hem gekochte slaven in vrijheid konden leven en bood hen werk op zijn plantages. Heel ongebruikelijk voor die tijd stimuleerde hij de voormalige slaven in het maken van muziek. Hoewel hij inmiddels is opgeslokt in de nevelen van de tijd was hij hierdoor een van de pioniers in de ontwikkeling van de eerste jazzmuziek.

Bezetting:  Dirk Pruimboom – trompet, zang, leider, Robert Vethaak – klarinet, saxen, Siem de Reus – contrabas, Dirk van Leijden – drums, Luco Krijff – banjo, gitaar

JUST OLD DIX
Zondag, 21 april 2024 – Café Cool – Toegang € 8,-

In 2008 hebben enkele leden uit Dijk & Waard een dixielandbandje opgericht. Alhoewel alle leden in diverse bands hun sporen al ruimschoots verdiend hadden vonden zij het leuk een aparte invulling aan hun muziek te geven. Destijds bekend als Trace and the Old Dix werd  toen pianiste Trace Mol in 2019 het orkest verliet de naam gewijzigd in Just Old Dix. Tegenwoordig worden te spelen nummers door alle leden aangeleverd waardoor niet alleen echte dixielandnummers op het repertoire staan. Er wordt door de bandleden veel gezongen en er wordt af en toe van instrument gewisseld wat een verrassende klankkleur geeft. Op het podium duikt de gemiddelde leeftijd rap omlaag.

Bezetting (v.l.n.r.): Aad Peters (slagwerk), Wouter Borgers (saxen/zang), Jan Scholder (bas/zang), Han Rademakers (gitaar/zang), Jan van der Fluit (trompet/tenorsax/zang) en Richard Cochrane (trombone).

BRAAFE JONGENS
Zondag, 20 mei 2024 – Café Cool – Toegang € 8,-

Naast haar werk als docente muziek is zangeres Isabelle Braaf te horen in tal van orkesten en projecten. We kennen haar natuurlijk vooral als leading lady van Big Band MissJones waarmee ze samen met zanger Ruud van Etten al heel vaak het grote podium van Cool onveilig maakte.
Maar Isabelle zingt ook graag in kleiner verband. Zo treedt zij sinds een paar jaar samen met een aantal leden van de ritmesectie van MissJones op in kleinere zalen en grotere huiskamers om subtiele ballads, swingende jazzstukken en mooie Bossa Nova’s ten gehore te brengen. Niet zo groots en theatraal maar klein en intiem. En ook wat moderner werk schuwt ze niet. Zo komen Nora Jones, Randy Crawford en Adele voorbij. En er zijn nummers van Madeleine Peyroux en Dianne Krall. Misschien verrast Isabelle zelfs met een Nederlandstalig liedje.
En als het allemaal even uit de hand dreigt te lopen, dan spelen de mannen een paar instrumentale nummers. Ook zij hebben immers hun sporen al ruimschoots verdiend en swingen samen dat het een lieve lust is. Niet in de laatste plaats omdat zij nu al drie jaar de vaste ritmesectie van MissJones vormen.
Drummer Joris is door zijn techniek en leesvaardigheid een veelgevraagd muzikant voor musicals en sessiewerk. Sinds drie jaar is hij de strakke motor van bigband MissJones.
Bassist Ton stamt uit een van de muzikaalste families op Wieringen. Hij speelde vijftig jaar geleden al met zijn vader en broers op alle bruiloften en feesten in de kop van Noord-Holland. Later specialiseerde hij zich in jazz en nam lessen op gitaar en harmonieleer. Naast bas en gitaar speelt Ton ook niet onverdienstelijk slagwerk.
Gitarist Rob Bruijn begon 16-jarige leeftijd in Jan Molenaar’s Bigband. Later speelde hij in de Hoornse bigband en in verschillende combo’s waaronder het Interaction Quintet en B-mol in België.
Pianist Jacques heeft een klassieke opleiding piano en verdiende tijdens zijn studie regelmatig bij als vaste pianist in de Bijenkorf en vele restaurants. Naast zijn werk volgt hij nu een studie jazz en lichte muziek bij Djam in Amsterdam.

Bezetting: Isabelle Braaf (zang), Jacques van leeuwen (piano), Rob Bruijn (gitaar), Ton Bakker (contrabas en basgitaar) en Joris de Coo (slagwerk)

JAZZY RABBITS
Zondag, 9 juni 2024 – Café Cool – Toegang € 8,-

De in 1982 door Cas Kok opgerichte Jazzy Rabbits uit Zuid-Holland spelen classic jazz met een voorkeur voor de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. Hun inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.
De songs worden met zorg en zeer jazzy neergezet; naast de melodie van de tune spelen zij ook vaak de (in vergetelheid geraakte) melodie van het couplet. Aanvullend hebben zij ook alle dixieland klassiekers paraat. En soms zingen ze een Nederlandse tekst.

Bezetting: Cas Kok (klarinet, bandleider), Wim v.d. Pouw (trompet), Tom Stuip (trombone), Jan van Ooijen (sousafoon), Herman Nieuwdorp (wasbord, drums, zang), Hennes de Ridder (piano) en Rob Braat (banjo).ODE