Programma Jazzclub Cool seizoen 2021/2022

Jazzclub Cool organiseert in samenwerking met de Jazzclub Heerhugowaard tijdens het theaterseizoen (van september t/m juni/juli) elke maand een jazzmiddag (aanvang 14.30 – tot ca. 17.00 uur). De middagen vinden plaats in het Café Cool van het Heerhugowaardse theater Cool Kunst en Cultuur aan het Coolplein. De jazzmiddagen waren het afgelopen seizoen i.v.m. Corona geannuleerd. Het seizoen 2021/2022 gaat in september a.s. van start. Het programma vindt u hieronder. Toegangsbewijzen zijn te bestellen via de website van Cool of te koop aan de kassa.

FBI JAZZBAND
Zondag, 19 september 2021 – Café Cool – Toegang € 6,-

Op 14 september 2003 werd The Franklin Beaufort International Jazzband opgericht door zes gedreven muzikanten die gewoon goede jazzmuziek wilden maken. Een  prettig gezelschap met gezamenlijk meer dan een eeuw ervaring. Een enthousiaste en frisse band die sprankelende muziek maakt waar het plezier vanaf spat. Een uitstekend op elkaar ingespeelde team dat jazzmuziek in diverse stijlen brengt met eigen arrangementen, verrassende solo’s en soms hilarische zangpartijen. Franklin Beaufort International Jazzband zorgt voor goede jazzmuziek met een vrolijk stuk entertainment. Een optreden van dit orkest is altijd een belevenis.
De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana. Een voorstander van afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar door hem gekochte slaven in vrijheid konden leven en bood hen werk op zijn plantages. Heel ongebruikelijk voor die tijd stimuleerde hij de voormalige slaven in het maken van muziek. Hoewel hij inmiddels is opgeslokt in de nevelen van de tijd was hij hierdoor een van de pioniers in de ontwikkeling van de eerste jazzmuziek.

Bezetting:  Dirk Pruimboom – trompet, zang, leider, Robert Vethaak – klarinet, saxen, Siem de Reus – contrabas, Dirk van Leijden – drums, Luco Krijff – banjo, gitaar

ELMA NIJHUIS QUARTET
Zondag, 24 oktober 2021 – Café Cool – Toegang € 6,-

Elma Nijhuis (zang) is in de 25 jaar via pop en blues nu verknocht aan de jazz. Haar voorbeelden zijn: Anita O’Day, Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Fay Claassen, Greetje Kauffeld, Rita Reys, Ann Burton, July London en ga zo maar door! Te veel om op te noemen zegt zijzelf.

Philip Gerretsen (gitaar) is afgestudeerd aan het Hilversums conservatorium. Heeft daar les gehad van de legendarische Wim Overgaauw! Daarna heeft hij zich volledig in het muziekleven gestort.
Jazz is zijn passie. Heeft opgetreden met het Rosenberg trio, les gegeven en in diverse andere formaties gespeeld. Speelt nu in het Elma Nijhuis Quartet.
Jaap Zwaag (bas) is altijd met andere muzikanten op zoek naar het moment waarop alles klopt en het gaat swingen. In het Elma Nijhuis Quartet vindt hij die muzikanten. Zijn inspiratiebronnen zijn: Ray Brown, Ruud Jacobs, Ann Burton en het trio van Louis van Dijk.
Don Spitsbergen (slagwerk) was drummer in het huisorkest van jazzcafé De Tor in Enschede. Heeft daarmee veel gastsolisten begeleid. Is drummer op de LP “No One Around”van het Trio Spitsbergen met Nedly Elstak en Charles Green. Speelt het liefst zelf maar hoort ook graag hoe anderen het doen.

Het quartet werd in 2017 geformeerd rondom de jazz-zangeres Elma Nijhuis die al bekend was in de regio Castricum. Als je de warme jazzy stem van Elma hoort met haar swingende begeleiders dan ben je verkocht! Samen vertolken zij een flink aantal jazzstandards.

Special guest tijdens deze jazzmiddag: Peter de Gelder (vibrafoon). Met zijn eerste geformeerde ‘P.G. Quartet’ won hij destijds diverse Jazz- en solistenprijzen, o.a. in Loosdrecht en Famos. Peter de Gelder is een autodidact ‘pur sang’, waarmee zijn enorme talent en virtuositeit in feite wordt bevestigd.

METROPOLITAN ROOF ORCHESTRA
Zondag, 21 november 2021 – Café Cool – Toegang € 6,-

In de roaring twenties kende ieder groot hotel tenminste twee danszalen. Eén zaal bevond zich veelal op de begane grond. Die zaal was het domein van de dansorkesten. Beschaafde dansen zoals walsen en rumba’s in strikt danstempo voerden daar de boventoon. De bovenzaal van het hotel, onder of soms op het dak (“roof”), was de plaats waar de “hot music” klonk. Of daaruit het begrip “uit je dak gaan” vandaan komt is nog onderwerp van onderzoek. In ieder geval speelt het METROPOLITAN ROOF ORCHESTRA  die muziek van “onder de pannen”. Met een bezetting van twee trompetten, één trombone, drie rieten, piano, banjo, bas en drums kan de echte sound uit die tijd worden bereikt. Minstens zo belangrijk zijn daarbij de vocale bijdragen. Dat geldt in het bijzonder voor zangeres Zenja Damm.
De thuisbasis van het orkest is Amsterdam. De orkestleden komen uit vele hoeken van de metropool (“metropolitan”)“Randstad”.

GOSPELKOOR G-ROOTS
Zondag, 19 december 2021 – Rodi Media Zaal – Toegang € 14,50

G-Roots ontstaat in 2002 als drie black gospel solisten een zanggroep vormen. In de loop der jaren is de groep uitgegroeid tot een gospelkoor van enthousiaste en getalenteerde zangers en zangeressen, waardoor het een koor is met de meest uitéénlopende achtergronden en ervaringen in de muziekindustrie. Momenteel bestaat G-Roots uit 12 zangers en zangeressen (waaronder Jennefer Zichem). Daarnaast beschikt het koor ook over een eigen band.

G-Roots brengt Amerikaanse Black gospel muziek waarin de wortels liggen van het evangelie, de blijde boodschap van Jezus . . . Gospel Roots ! Het gospelkoor zingt om God groot te maken en daar maken ze een swingend feest van! Het repertoire van G-Roots is uitgebreid en loopt van moderne Blackgospel tot Nederlandstalige opwekking en van soul tot verzoeknummers. Wat zeker is . . . G-Roots zorgt voor een swingend feest

BRAAFE JONGENS
Zondag, 6 februari 2022 – Café Cool – Toegang € 6,-

Naast haar werk als docente muziek is zangeres Isabelle Braaf te horen in tal van orkesten en projecten. We kennen haar natuurlijk vooral als leading lady van Big Band MissJones waarmee ze samen met zanger Ruud van Etten al heel vaak het grote podium van Cool onveilig maakte. Maar Isabelle zingt ook graag in kleiner verband. Zo treedt zij sinds een paar jaar samen met een aantal leden van de ritmesectie van MissJones op in kleinere zalen en grotere huiskamers om subtiele ballads, swingende jazzstukken en mooie Bossa Nova’s ten gehore te brengen. Niet zo groots en theatraal maar klein en intiem. En ook wat moderner werk schuwt ze niet. Zo komen Nora Jones, Randy Crawford en Adele voorbij. En er zijn nummers van Madeleine Peyroux en Dianne Krall. Misschien verrast Isabelle zelfs met een Nederlandstalig liedje.
En als het allemaal even uit de hand dreigt te lopen, dan spelen de mannen een paar instrumentale nummers. Ook zij hebben immers hun sporen al ruimschoots verdiend en swingen samen dat het een lieve lust is. Niet in de laatste plaats omdat zij nu al drie jaar de vaste ritmesectie van MissJones vormen

Drummer Joris is door zijn techniek en leesvaardigheid een veelgevraagd muzikant voor musicals en sessiewerk. Sinds drie jaar is hij de strakke motor van bigband MissJones.

Bassist Ton stamt uit een van de muzikaalste families op Wieringen. Hij speelde vijftig jaar geleden al met zijn vader en broers op alle bruiloften en feesten in de kop van Noord-Holland. Later specialiseerde hij zich in jazz en nam lessen op gitaar en harmonieleer. Naast bas en gitaar speelt Ton ook niet onverdienstelijk slagwerk.

Gitarist Rob Bruijn begon 16-jarige leeftijd in Jan Molenaar’s Bigband. Later speelde hij in de Hoornse bigband en in verschillende combo’s waaronder het Interaction Quintet en B-mol in België.

Pianist Jacques heeft een klassieke opleiding piano en verdiende tijdens zijn studie regelmatig bij als vaste pianist in de Bijenkorf en vele restaurants. Naast zijn werk volgt hij nu een studie jazz en lichte muziek bij Djam in Amsterdam.

Bezetting: Isabelle Braaf (zang), Jacques van leeuwen (piano), Rob Bruijn (gitaar), Ton Bakker (contrabas en basgitaar) en Joris de Coo (slagwerk)

WESTSIDE JAZZBAND
Zondag, 6 maart 2022 – Café Cool – Toegang € 6,- 

De Westside Jazzband is een orkest dat is voortgekomen uit een jazzworkshop. Veel muzikanten van diverse pluimage hebben sinds de start met meer of minder succes gemusiceerd.
Sinds enkele jaren is er een vaste kern van 7 muzikanten overgebleven die standaard de Westside Jazzband vormen. Ze treden graag op, niet in de laatste plaats omdat ze er zelf veel plezier aan beleven. Repeteren is een ding, en nuttig, maar de interactie met een publiek heeft toch een toegevoegde waarde en is de kers op de taart.
Enkele optredens zijn tot een traditie geworden, zo is er jaarlijks het Royal Jazz festival in Zaandam op koningsdag. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit jazznummers vanaf 1910 tot eind jaren 50 maar ook een moderner stukje en wat Latijns- Amerikaanse klanken schuwen ze niet.
Veel nummers worden ook voorzien van een  vocaal tintje. Indien mogelijk door hun  zangeres Ingrid, soms ook door andere bandleden.

Bezetting: Bob – klarinet, Dirk – cornet, Simon – trombone, Will – piano, Barend – contrabas, Henk – banjo, Ed – drums en Ingrid – zang

MARCIA BAMBERG SWING QUARTET
Zondag, 3 april 2022 – Café Cool – Toegang € 6,- 

Na met Romantic Warriors, later omgevormd tot het Romantic Warriors Combo, vele jaren ook bij de Jazzclub Heerhugowaard en de Jazzclub Cool succesvol te hebben opgetreden verzorgt Marcia Bamberg dit keer met haar nieuwe Marcia Bamberg Swing Quartet de muziek tijdens deze jazzmiddag.
De legendarische muziek van Django Reinhardt vormt de basis van het repertoire, niet in het minst door super virtuoze gitarist John Ligthart. De overige muzikanten waren ook lid van het Romantic Warriors Combo.

Bezetting:
Marcia Bamberg – vocals, Ronald Weel – gitaar, Daniël Gueli – contrabas en  John Ligthart – gitaar

ODE JAZZ
Zondag, 8 mei 2022 – Café Cool – Toegang € 6,-

Plezier, enthousiasme en originaliteit, zijn de bindende factoren in dit prima op elkaar ingespeelde en zeer ervaren orkest. Jaarlijks worden vele optredens met succes afgeleverd waarbij niet alleen de dixieland maar ook diverse ander stijlen ten gehore worden gebracht. Daarnaast zijn er ook nog een aantal leuke nummers van eigen hand te horen. Het orkest is bekend van diverse jazzfestivals o.a.; Den Helder, Texel , Alkmaar, Purmerend, Harlingen, Enkhuizen, Gouda, Rotterdam, Muggenbeet, Breda, Almere, Woerden en IJsselstein. En natuurlijk van het succesvolle optreden vorig seizoen voor Jazzclub Cool! De Orient Dixieland Express heeft een 6-mans bezetting.

Bezetting: Carl de Ruigh (trompet), Simon Tijsen (klarinet/zang), Jacob Smit (trombone/zang), Eduard Kaan (sousaphoon), Bart Kaan (banjo/zang) en Alexander van der Jagt (slagwerk/zang).

JAZZY RABBITS
Zondag, 12 juni 2022 – Café Cool – Toegang € 6,-

De in 1982 door Cas Kok opgerichte Jazzy Rabbits uit Zuid-Holland spelen classic jazz met een voorkeur voor de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. Hun inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.
De songs worden met zorg en zeer jazzy neergezet; naast de melodie van de tune spelen zij ook vaak de (in vergetelheid geraakte) melodie van het couplet. Aanvullend hebben zij ook alle dixieland klassiekers paraat. En soms zingen ze een Nederlandse tekst.

Bezetting: Cas Kok (klarinet, bandleider), Wim v.d. Pouw (trompet), Tom Stuip (trombone), Jan van Ooijen (sousafoon), Herman Nieuwdorp (wasbord, drums, zang), Hennes de Ridder (piano) en Rob Braat (banjo).