Programma Jazzclub Cool seizoen 2019/2020

Jazzclub Cool organiseert in samenwerking met de Jazzclub Heerhugowaard tijdens het theaterseizoen (van september t/m juni/juli) elke maand een jazzmiddag (aanvang 14.30 – tot ca. 17.00 uur). De middagen vinden plaats in het Café Cool van het Heerhugowaardse theater Cool Kunst en Cultuur aan het Coolplein

TRACE AND THE OLD DIX
Zondag, 22 september 2019 – Café Cool – Toegang € 6,-

In 2008 hebben enkele leden uit het Noord-Hollandse Langedijk en omstreken een dixieland orkestje opgericht. Alhoewel alle leden in diverse bands van verschillende richting (van pop tot klassiek, van oude tot modernere jazz, van fanfare tot big band) hun muzikale sporen al ruimschoots verdiend hadden vonden zij het leuk om een aparte invulling aan deze muziek te geven. Tegenwoordig worden te spelen nummers door alle leden aangeleverd, waardoor er niet alleen echte dixielandnummers op het repertoire staan. Er wordt door de bandleden veel gezongen en er wordt af en toe van instrument gewisseld, wat een verrassende klankkleur geeft. Op het podium duikt de gemiddelde leeftijd (ruim 77 jaar) rap omlaag.

Bezetting: Wouter Borgers (saxen/zang), Jan van der Fluit (trompet/sax/zang), Klaas Ratelband (trombone), Trees Mol (piano), Aad Peters (slagwerk), Jan Scholder (contrabas/zang) en Han Rademakers (gitaar/zang).

Met meer dan 60 bezoekers een geslaagde seizoensopening . . .

 

HAPPY SWING SOCIETY
Zondag, 27 oktober 2019 – Café Cool – Toegang € 6,-

De Happy Swing Society is een 6-mans formatie met een uitgebreid repertoire van Dixieland- en Swingmuziek, afgewisseld met Ballads en Caribische muziek. Altijd gestoeld op de originele uitvoeringen uit de jaren 20, 30, 40 en 50, maar met een eigen sound.
Sommige bandleden kennen elkaar al uit hun studententijd (en dat is heel lang geleden). Maar de huidige bandleden speelden al in de negentiger jaren in wisselende samenstelling regelmatig met elkaar. 10 jaar geleden ontstond daaruit de huidige bezetting en werd gekozen voor de naam, Happy Swing Society. Dixielandmuziek wordt in de USA omschreven als ‘Happy Music’ en de Happy Swing Society heeft een groot ‘gezelligheidskarakter’ en brengt dat ook over op de toehoorders.
Vrolijke muziek, vakkundig uitgevoerd en uitstekend geschikt voor feestelijke gelegenheden van velerlei aard.

Bezetting: Rinus Havelaar (cornet/vocals), Hugo Tiel (trombone), Arnold Wildschut (klarinet/sopraansax/altsax/arrangementen), Gé de Jong (banjo/gitaar), Jaap Schuttevaer (bas) en Paul Beljaars (drums).

De Happy Swing Society in actie voor 65 bezoekers . . .

LOLLAPALOOZA JAZZ
Zondag, 24 november 2019 – Café Cool – Toegang € 6,-

Lollapalooza uit Enkhuizen is een opvallende formatie die met passie traditionele New-Orleans jazz speelt. Samen met een flinke dosis humor zorgt de band voor een opmerkelijk eigen sound, want wat er in zit wil eruit. Of het nu een swingend traditionele jazznummer is, een meeslepende gospel of vette blues, je herkent direct de sound van dit unieke collectief. What you see is what you get. Dus geen fancy arrangementen maar authentieke jazzmuziek dat altijd vers van de pers wordt gespeeld en het publiek weet vast te houden in een tijdloos moment.

Bezetting: Richard Heeres (trompet/zang), Jeroen Knukkel (klarinet), Wim Bijl (trombone/zang), Petra Jansen (banjo), Remco de Jong (contrabas/zang) en Aart Lub (drums).

Voor Lollapalooza kwamen maar liefst 105 bezoekers naar Café Cool. Cor Dekker maakte enkele foto’s tijdens het optreden (click voor vergrote weergave, daarna terug met de “terug”-pijl linksboven:

Hoe gezellig druk het was? Zie onderstaande foto’s:

Big Band MISS JONES
Zondag, 29 december 2019 – Rodi Media Zaal – Toegang € 13,50

Bigband “MissJones” is opgericht in januari 2006 door geroutineerde amateur-muzikanten uit de noordkop van Noord-Holland. Het idee was een orkest samen te stellen in de formatie van een Big Band. Niet een “klassieke” Bigband met op de lessenaar alleen maar standards of ingewikkelde moderne Jazznummers, maar vooral een hedendaags swing orkest met veel eigentijdse nummers en arrangementen, die goed dansbaar zijn en lekker om naar te luisteren.
De bezetting is van begin af aan vrijwel ongewijzigd. Bigband “Miss Jones” bestaat naast een leadzangeres én leadzanger uit vijf saxofonisten, vier trompettisten, vijf trombonisten, sologitarist, basgitaar-/contrabasspeler, toetsenist, drummer en sinds 2008 voor de finishing touch een percussionist. Het geheel staat sinds 2011 onder bezielende en professionele leiding van Ton van de Kieft. Ton – een echte liefhebber van jazz en lichte muziek – is voormalig alt-hoboïst van het Nederlands Philhamonisch Orkest.

LIMEHOUSE JAZZBAND
Zondag, 26 januari 2020 – Café Cool – Toegang € 6,-


Het orkest werd als LIMEHOUSE SEVEN opgericht op 4 september 1965 door pianist Henk de Roos en trompettist Ton van Brussel. De band werd in 1969 huisorkest van de Haarlemse Jazz Club. In begin 1970 werd voor het repertoire steeds meer geput uit de nummers van de “Zwarte” bands uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Begin jaren 70 werd overgestapt op een 9-mans bezetting en bestond het repertoire uit muziek, gespeeld door de small big bands in de vroege jaren van de vorige eeuw. De naam werd gewijzigd in Limehouse Jazzband. Na vele wisselingen in de bezetting ontstond in de jaren 90 een vaste groep van 10 man dat voor langere tijd bijeen bleef. Er werden vele prijzen gewonnen en er waren veel optredens in het buitenland, vaak met inbreng van professionele muzikanten.
In januari 2015 (het orkest bestond toen al 50 jaar!) nam tubaïst Pieter Vos de leiding van het orkest op zich. Het orkest vond dat het wel toe was aan wat minder hectiek na alle avonturen in Europa. Daarom werd besloten voor een bezetting die niet meer afhankelijk moest zijn van de inbreng van professionals, maar alleen zou bestaat uit bezielde amateur-muzikanten. Maar ook twee oudgedienden uit vorige bezettingen van de Limehouse keerden weer terug: Hans Esman (1e trompet) en Fred Horn ( 2e cornet) waardoor de 10-mans-bezetting weer op sterkte was. Onder de muzikale leiding van saxofonist Henri Giebels werd hard gewerkt om met nieuwe stukken en het beste uit het oude repertoire de band weer als vanouds te laten klinken.

Bezetting: Ernst Bruins – cornet, Hans Esman – trompet, Piet Glas – trombone, Fred Horn – alt- en sopraansax, Jan van der Woord – altsax/klarinet, Aad Overeem – tenorsax/klarinet/vocals, Rob Bakker – piano/vocals, Wil van Schaik – tenorbanjo/gitaar en Pieter Vos – sousaphone.

Sjirk maakte bovenstaande foto tijdens het optreden van de Limehouse Jazzband met een deel(tje) van de luisterende (ca. 50) bezoekers. Jazzfotograaf Cor Dekker maakte onderstaande foto’s (click op de foto voor vergrote weergave):

PAR SIX
Zondag, 16 februari 2020 – Café Cool – Toegang € 6,-

Par Six is het huisorkest van de Heemskerkse golfclub. Na belangrijke wedstrijden zoals het clubkampioenschap treedt de band regelmatig in het eigen clubhuis op. Maar de band speelt ook in jazzclubs zoals in Limmen, Utrecht en Heerhugowaard.
Zangeres Maria Vollan staat centraal in Par Six. Zij heeft een breed repertoire van blues, American songboek, bossa’s tot nummers van Mose Allison, Diana Krall en Crystal Gale.
Een jaren dertig smartlap als June in January wordt als duet gezongen door Maria en Rien Brus. Par Six speelt natuurlijk ook louter instrumentale nummers. Een aantal daarvan zijn geschreven door pianist Ed Wertwijn die ook zorgt voor de arrangementen.

Bezetting: Maria Vollan (zang), Ed Wertwijn (piano), Huub Rohde (gitaar), Mar Flohil (bas), Jon Funke Kupper (drums), Chris van Boetzelaer (trombone) en Rien Brus (sax).

Er waren 16 februari 2020 stormwaarschuwingen (Dennis) en het regende de hele dag. Helaas dus weinig bezoekers (ca. 35) maar die hebben zich prima vermaakt! (Foto hieronder: Sjirk)

ODE JAZZ GEANNULEERD i.v.m. CORONA!
Zondag, 22 maart 2020 – Café Cool – Toegang € 6,-

Plezier, enthousiasme en originaliteit, zijn de bindende factoren in dit prima op elkaar ingespeelde en zeer ervaren orkest. Jaarlijks worden vele optredens met succes afgeleverd waarbij niet alleen de dixieland maar ook diverse ander stijlen ten gehore worden gebracht. Daarnaast zijn er ook nog een aantal leuke nummers van eigen hand te horen. Het orkest is bekend van diverse jazzfestivals o.a.; Den Helder, Texel , Alkmaar, Purmerend, Harlingen, Enkhuizen, Gouda, Rotterdam, Muggenbeet, Breda, Almere, Woerden en IJsselstein. En natuurlijk van het succesvolle optreden vorig seizoen voor Jazzclub Cool!

De Orient Dixieland Express heeft een 6-mans bezetting: Carl de Ruigh (trompet), Simon Tijsen (klarinet/zang), Jacob Smit (trombone/zang), Eduard Kaan (sousaphoon), Bart Kaan (banjo/zang) en Alexander van der Jagt (slagwerk/zang).

BASIN STREET JAZZBAND GEANNULEERD i.v.m. CORONA!

Zondag, 26 april 2020 – Café Cool – Toegang € 6,-

De Basin Street Jazzband – opgericht in 1980 – heeft zich vanaf het begin laten inspireren door de jazz van de zwarte bands uit de jaren ’20 van de vorige eeuw.De oplettende luisteraar zal echter ook invloeden bespeuren van modernere versies van de traditionele jazz, zoals de Frisco stijl van Lu Watters en Turk Murphy.
In de ruim 30 jaar van haar bestaan heeft het orkest in binnen- en buitenland vele triomfen gevierd. In eigen land werd opgetreden in vrijwel alle bekende jazzclubs, maar ook op de podia van gerenommeerde jazzfestivals als Breda, Enkhuizen, Meerjazz (Hoofddorp), Den Bosch, Domburg etc. kon men de band zien en beluisteren. Er werden tournees gemaakt naar Denemarken (o.a. Kopenhagen, Nykøbing en Femø), Duitsland (o.a. Düsseldorf, Dortmund en Osnabrück) en Engeland (o.a. Hastings, Londen en Little Witley).
In 2002 kwam de 1e CD “I Ain’t Gonna Tell” – de laatste door het CAT label geproduceerde CD – uit. In oktober 2014 verscheen de 2e CD “FUNNY FEATHERS”.

Bezetting: Ton van Brussel (cornet/ zang/ arrangementen), Peter de Klerk (klarinet/saxen), Richard Cochrane (trombone), Willem Deutekom (banjo), Jan Gombert (piano), Gé Soetekouw  (tuba) en Ger Booiman (slagwerk/wasbord).

MARCIA BAMBERG SWING QUARTET GEANNULEERD i.v.m. CORONA!

Zondag, 24 mei 2020 – Café Cool – Toegang € 6,-

Met Ronald Weel en John Ligthart op gitaar en Daniël Gueli op contrabas zingt Marcia Bamberg met veel passie de meest prachtige Franse en Engelse liedjes in de muziekstijl van Django Reinhardt, de grondlegger van de gipsyjazz muziek. De ‘gipsyjazz’ of ook wel ‘gipsy swing’ muziek is in Nederland bekend geworden door onder andere het Rosenberg Trio. Het grootste deel van het repertoire van het Marcia Bamberg Swing Quartet komt oorspronkelijk uit de jaren ´20, ´30 en ´40 en is destijds geschreven voor diverse musicals en films. Door artiesten als Fats Domino, Billy Holiday, The Andrew Sisters, Frank Sinatra, Yves Montand en Edith Piaf zijn veel van deze liedjes wereldberoemd geworden.
In die eerste helft van de 20ste eeuw is deze muziek ook terecht gekomen bij de uiterst muzikale zigeuner families die de wereld rondreisden en, tot op de dag van vandaag, hun versies van deze liedjes spelen. Hun specifieke muziekstijl nodigt uit tot dansen en zorgt voor veel vrolijkheid en romantiek, waardoor het publiek zich al snel op een terrasje in met mooie Parijs waant…
Het Marcia Bamberg Swing Quartet is in 2018 ontstaan door de gezamenlijke liefde van Marcia, Ronald, Daniël en John voor de gipsy swing muziek. Marcia, Ronald en Daniël leerden John Ligthart kennen, die al menig jaren een bekend gitarist is in deze muziekscene. Tijdens het jaarlijkse Django Reinhardt Festival te Fontainebleau in Frankrijk haalden zij hun muzikale harten op bij de echte zigeuners. Het inspireerde hen om samen deze heerlijke swing muziek te gaan maken wat resulteerde in dit geweldige kwartet.

Alvast horen? Click op https://marciabamberg.nl/video-s

Bezetting: Marcia Bamberg – vocals, Ronald Weel – gitaar, Daniël Gueli – contrabas en John Ligthart – gitaar

JAZZY RABBITS GEANNULEERD i.v.m. CORONA!

Zondag, 14 juni 2020 – Café Cool – Toegang € 6,-

De in 1982 door Cas Kok opgerichte Jazzy Rabbits uit Zuid-Holland spelen classic jazz met een voorkeur voor de medium tempo authentieke New Orleans songs uit de periode 1915 – 1930. Hun inspiratiebronnen zijn de artiesten uit die periode: Louis Armstrong and the Hot Five, Hot Seven, King Oliver, Clarence Williams, Bix Beiderbecke, Tiny Parham.
De songs worden met zorg en zeer jazzy neergezet; naast de melodie van de tune spelen zij ook vaak de (in vergetelheid geraakte) melodie van het couplet. Aanvullend hebben zij ook alle dixieland klassiekers paraat. En soms zingen ze een Nederlandse tekst.

Bezetting: Cas Kok (klarinet, bandleider), Wim v.d. Pouw (trompet), Tom Stuip (trombone), Jan van Ooijen (sousafoon), Herman Nieuwdorp (wasbord, drums, zang), Hennes de Ridder (piano) en Rob Braat (banjo).