Historie Jazzclub seizoen 2007/2008

Op 25 oktober 2007 opende de Wageningse “Rhine Town Jazzband” de clubavond. Het werd een geweldige avond met naar schatting 230 bezoekers.
Op 23 november 2007 vond in de Jazzclubzaal van De Schakel de tweede clubavond van het seizoen plaats. Dit keer trad de “Jazzica Swing Combo” uit Brabant op. Zangeres Monique Tomeï zat in het buitenland maar had een goede vervanger in de persoon van Wim van de Ven.
Het was weer de beurt aan oude stijl.
Op 14 december 2007 werd de clubavond verzorgd door de “Spirit Of St. Louis” uit Varseveld e.o., een small-big band van 10 man. Het orkest is in het bezit van de originele arrangementen uit de 20-er en 30-er jaren.
De “Oriëntal Jazzband” uit Enkhuizen bestaat uit allemaal jonge mensen. De gemiddelde leeftijd is 22 jaar. Op 25 januari 2008 verzorgde dit orkest de muziek tijdens de clubavond. Hoewel net bij het orkest (ze had pas tweemaal mee gerepeteerd!) maakte zangeres Christel de Haak met haar “zwarte” stem veel indruk.
Vrijdag, 29 februari 2008 was een dag met storm en regen, Bovendien was het vakantie. Er waren desondanks ca. 170 mensen gekomen om het optreden van de “Lazy River Jazzband” mee te maken. Het bleek een geroutineerd orkest te zijn dat frisse dixieland speelde, gebaseerd op de revivalperiode.
Vrijdag, 28 maart 2008 verzorgde “Partners in Swing” de muziek tijdens de clubavond. Leider/saxofonist Joop van Dalen zorgde voor de communicatie met het publiek.
Op 25 april 2008 vond de laatste clubavond plaats. Het werd een mooie avond met 180 bezoekers die allemaal aan hun trekken kwamen met de dixieland van de “FBI Jazzband” (1e set), de moderne klanken van het “Wouter Bekkering Kwartet” (2e set) en de oude jazz van de “Chicago Jazzband” (3e set).

Op 14 december 2007 werd de clubavond verzorgd door de "Spirit Of St. Louis", een small-big band van 10 man.
Op 14 december 2007 werd de clubavond verzorgd door de “Spirit Of St. Louis”, een small-big band van 10 man.
De "Oriëntal Jazzband" uit Enkhuizen bestaat uit allemaal jonge mensen. De gemiddelde leeftijd is 22 jaar!
De “Oriëntal Jazzband” uit Enkhuizen bestaat uit allemaal jonge mensen. De gemiddelde leeftijd is 22 jaar!

Op 4 november werd gelijk weer een jammiddag georganiseerd met 10 ‘jammers’ en veel gezelligheid. In navolging van de inmiddels gestaakte jazzmiddagen in ’t Stadscafé werd besloten om ingaande 11 november 2007 in de Foyer van De Schakel tweewekelijkse jazzmiddagen (afgewisseld met jammiddagen) te starten. Chicken’s Jazz Egg deed de aftrap.

Chicken's Jazz Egg op 11 november 2007 in de Foyer van de "tijdelijke" Schakel.
Chicken’s Jazz Egg op 11 november 2007 in de Foyer van de “tijdelijke” Schakel.

Ca. 80 bezoekers bezochten op 25 november 2007 de tweede gezellige jazzmiddag met huisorkest Just Friends. Omdat de Foyer bezet was werd dit keer de Jazzclub-zaal gebruikt. Ondanks de eigenlijk te grote ruimte zorgde de opstelling toch voor een sfeervolle jazzmiddag. De jammiddag van 9 december 2007 leverde met ongeveer 6 jammers, en ca. 100 bezoekers een behoorlijk volle Foyer op.

Jammiddag van 9 december 2007 in een behoorlijk volle Foyer.
Jammiddag van 9 december 2007 in een behoorlijk volle Foyer.

27 Januari 2008 was het de beurt aan de New Eastside Combo van Jan van Weelden om de muziek te verzorgen tijdens de jazzmiddag. Naast de uitstekende prestaties van de anderen viel vooral Jasper van der Molen op piano op door zijn professionele spel. Ook nu weer een lekker gevulde Foyer. De middagen beginnen misschien wel in een behoefte te voorzien . . .

10 Februari 2008 was het fraai weer, wel zo’n 15 graden en volop zon. Zo’n dag waarvan je zou denken dat weinig mensen zin hebben om naar een jammiddag toe te gaan. En toch waren er die middag zo’n 60 bezoekers en veel jammers, ook nieuwe mannen die er nog niet eerder waren. En ook Wouter Borgers, zojuist uit het ziekenhuis, en de ook net herstelde Co Tolboom die sinds kort weer zijn sax ter hand had genomen.

 Jammen in de Foyer van de "tijdelijke" Schakel op 10 februari 2008.
Jammen in de Foyer van de “tijdelijke” Schakel op 10 februari 2008.

Bezettingen Just Friends

Doordat twee bestuursleden van het eerste uur ook al jaren in de combo Just Friends speelden had de Jazzclub het geluk daardoor ook over een eigen huisorkest te “beschikken”. De overige leden van Just Friends waren daar gelukkig ook voor te vinden. Al die 10 jaar speelden daarin Ricus Koning (klarinet/ sax), Bob Budde (drums), Han Rademakers (gitaar) en Jan Scholder (bas). In 1999 speelde Ger Timmer daarbij op bas (eigenlijk trombonist!), later aangevuld met pianist Kees Kwak. Enkele jaren later kwam Jan Scholder op slaggitaar daarbij. In 2006 verliet Ger Timmer Just Friends. Jan Scholder stapte toen over op bas (had hij jaren gespeeld). Begin 2008 maakte ook pianist Kees Kwak geen deel meer uit van Just Friends, dat daardoor weer bestond uit de 4 man die jaren daarvoor ook de “snabbeltoer” samen deden: Ricus Koning (klarinet/sax), Han Rademakers (slag-/sologitaar), Jan Scholder (bas) en Bob Budde (drums).

Zondag, 24 februari 2008, alweer mooi weer! En toch een behoorlijk volle Foyer bij de Chicago Jazzband, het orkest dat die dag de jazzmiddag muzikaal invulde. Bassaxofonist Wouter Borgers was nog herstellende van een verblijf in het ziekenhuis. Hij had zich laten vervangen door Luuk Jellema op string- en blaasbas. De Heerhugowaarders begonnen te wennen aan de regelmaat van elke 14 dagen jazz in De Schakel!

Zondag, 16 maart 2008 was het druk in De Schakel. De jazzmiddag die verzorgd werd door Chicken’s Jazz Egg vond plaats in de Jazzclubzaal en trok, waarschijnlijk door het slechte weer en de voor velen té moderne jazz, slechts 40 bezoekers. Jammer want de muziek van Chicken’s Jazz Egg mag er zijn!

Heerhugowaard leek wel een jazzbolwerk te worden! Om de 14 dagen een jazzmiddag en maandelijks een clubavond. Het ging de goede kant op. Zo speelde de New Eastside Combo met Jan van Weelden en de voortreffelijke pianist Jasper van der Molen tijdens de jazzmiddag op 30 maart 2008.

En was er op zondag, 13 april 2008 weer een gezellige jammiddag. Door het mooie weer (hopelijk) waren er ‘slechts’ 40 bezoekers.

Jammen op 13 april 2008. Uiterst links werkt jamleider Ben van Venrooij aan de volgende set.
Jammen op 13 april 2008. Uiterst links werkt jamleider Ben van Venrooij aan de volgende set.

De Chicago Jazzband verzorgde op 27 april 2008 de muziek tijdens de op één na laatste jazzmiddag in De Schakel. Het was bijzonder mooi weer maar desondanks weerhield dat de ca. 30 bezoekers er niet van om deze middag mee te maken.

Op 18 mei 2008 stond nog een jazzmiddag met Just Friends op het programma. Door omstandigheden kon deze middag geen doorgang vinden. Gelukkig hielp de pers goed mee om iedereen daarvan in kennis te stellen!

Ondertussen werd hard gebouwd aan het nieuwe Cool Theater. Zodra deze gereed was (in september 2008) bleken de huren te hoog en werd besloten naar de aula van Scholengemeenschap Huygenwaard te gaan. Toen dat onder de leden bekend werd daalde het ledental spectaculair met 126. Nieuwe gesprekken met (en na initiatieven van) het Cool management hadden tot resultaat dat toch naar het Cool Theater werd meeverhuisd. Om daar op 12 oktober 2008 gelijk het Bot Bouw Jazzfestival te houden (Cool was net een maand open). Door het toen lagere ledental (ca. 175) pasten de clubavonden prima in het Cool Café. Daarna werd ook vaak gebruik gemaakt van de Bovenzaal. Vlak daarvoor was Joop Witteman het bestuur komen versterken.

cool_hoofdingang_groot
Cool hoofdingang
Het nieuwe Cool Theater dat in september 2008 werd geopend. Boven de hoofdingang en onder het Cool Café waar de jazzmiddagen werden gehouden (en soms ook de clubavond)
Het nieuwe Cool Theater dat in september 2008 werd geopend. Boven de hoofdingang en onder het Cool Café waar de jazzmiddagen werden gehouden (en soms ook de clubavond)

 

Seizoen 2008/2009 »